Ja mislim da je pametnije da se svi prisutni svojeručno potpišu nego da se tom evidencijom bavi neko ko piše zapisnik... A možda je to i stvar dogovora u školi, ali svakako mora da postoji neki dokument u kom je evidencija prisutnih. Osoba koja je zadužena za praćenje SU nije u obavezi da prisustvuje svim oblicima SU u ustanovi, mislim da se praćenje vrši kroz dokumentaciju i izveštaje nastavnika odn Sručnih veća i sve to svakog trećeg meseca završi kod člana pedagoškog kolegijuma koji je zadužen za to pa on prosledjuje direktoru škole... i tako svi nešto pišemo i pišemo i nema kraja pisanju. I stalno se pitam kada bi svako od nas pisao sve što zahtevaju od nas da li bi imali snage da se uopšte bavimo nastavom???
Sam Pravilinik kao i niz drugih podzakonskih akata je jako jako neprecizan...Skola u kojoj radim je problem tih 44h SU u ustanovi rešila ili pokušala da reši na sledeći način: Tim za SU je napravio listu aktivnosti koje bi mogle da se smatraju SU u ustanovi.. Na osnovu te liste napravili smo Lične planove SU, pa planovena navou Stručnih veća i na kraju plan na nivou škole.
Lista je sacinjena na osnovu aktivnosti koje su nabrojane u Pravilniku ali i na osnovu aktivnosti koje su potrebne za sticanje zvanja...
Mi smo pod SU u ustanovi pored redovnih Odeljenjskih i nastavničkih veća, sastanaka Stručnih veća, sastanaka različitih timova i stručnih aktiva predvideli i neke druge aktivnosti... Pogledajte...
Svaka razmena iskustva kao i komentari su dobrodošli....
Стручно усавршавање у установи - нема цену :) ! Тј. нити се плаћа нити се бодује.Како сте ово повезали, колегинице, свака част! :))))))))))
44 сата су нам задужење у оквиру 40-часовне радне недеље.
Па и јесте тако, нема пара, нема музике. На жалост.
Имам једно питање о стрчном усавршавању на нивоу школе, ради се о:
Приказ књиге, приручника, стручног чланка, часописа и дидактичког материјала из области образовања и васпитања и то ме конкретно занима, да ли у то спада нпр, приручник који би могао да се састави од писаних припрема за наставу, не за целу школску годину, већ за једну област, тему, уз образожења и објашњења као упутсва наставницима који би служили нарочито маладим колегама, а и нама старијима не би нам било на одмет да имамо методски приручник за наставу. ЈЕдно време сам радила у основној школи, знам да таквих приручника има одобрених, званичних, штампаних. Ово што ја имам на уму је првенствено за школу у којој радим. То је техничка школа која има три струке, машинску, електро и саобраћајну, са по пар смерова на три и четири године. Имамо 14 одељења у години, а у школи око 50 одељења. Чак ако је и нпп исти, а имамо и огледна одељења, улазно знање углавном није исто. По смеровима се разликује одржавње наставе.
(Ионако пишемо припреме, неки пут су стварно и часови и припреме одлични,) Може ли то да се скупи по теми, да се прикаже у школи и да се уважи као приручник. Користио би и мени, а верујем и колегама такав приручник, или бар његови делови. Док не направимо све. У школи нису имали одговор, можда неко зна?
Јуче сам одржала свој први угледни час који је истовремено и први такав час одржан у мојој школи! Читајући коментаре на овим страницама видим да је слично и у осталим школама.
Интересује ме како сте одредили број сати за стручно усавршавање на нивоу школе. То је неки ваш интерни договор или вам је Школска управа послала неко тумачење?
П.С. Славици Јурић хвала за све чиме нас ''снабдева''. Само да се зна, она у прегледнику мог рачунара има ''своју'' фасциклицу. :)