План и програм рада шк. библиотекара - Школски библиотекари

Информације о групи

Школски библиотекари

Група је оформљена за школске библиотекаре, расправу о статусу библиотеке и библиотекара, размену искуства и информација, заједничко планирање пројеката и слично.

Драге колеге библиотекари, претпостављам да смо сви упознати са новим Правилником о програму свих облика рада стручних сарадника и да смо га упоредили са претходним.

У оквиру досадашњих планова имали смо област „Библиотечко-информациона делатност“ и ту смо смештавали библиотечке послове типа: обрада књига, сигнирање, издавање и др. Сада, по новом Правилнику, у недоумици сам у коју област да ставим управо те послове. Како сте то ви урадили? Да ли имате неке друге недоумице?

И да ли радите спомињани вешегодишњи (перспективни) програм рада библиотекара?

Драга Јасмина,

Нисам једну, већ хиљаду и једну недоумицу имала око тумачења новог Правилника. Једна од њих је управо ово што је и тебе збунило. Стручне послове такође нисам знала где да уденем (!), па сам у другу област - Праћење и вредновање - ставила вођење аутоматизованог библиотечког пословања у програму Винајсис. Позајмљивање књига и разговор о прочитаном иду у област: Рад са ученицима итд.

Мени се чини и да се поједини појмови, као што су циљеви, задаци, послови, недоследно користе у Правилнику и уносе додатну забуну. У дилеми сам била и око тога колико конкретно треба наводити планирано. На крају су садржаји које сам планирала наведени на различитим нивоима општости. Дакле, и ја сам била недоследна, као и аутори Правилника.    

Да, доста тога је нејасно... Срећом, најављена је трибина за шк. библиотекаре за 26. септембар, па ћемо сложити коцкице у глави таман за октобарски месечни план...
И хвала, Весна, што сте се огласили да поделимо муку :)

Морате бити члан групе да бисте писали поруку.