Директор као "креатор" библиотеке - Школски библиотекари

Информације о групи

Школски библиотекари

Група је оформљена за школске библиотекаре, расправу о статусу библиотеке и библиотекара, размену искуства и информација, заједничко планирање пројеката и слично.
модератор
Као што нас, библиотекара има разних, па својим радом дајемо печат библиотеци, тако и директори својим визијама дају облике и боје раду и животу школе. Није прошао скуп библиотекара да се није повела реч о директорима и њиховој својеглавости, диктатури или крутости. Буде речи и о великодушности, част изузецима. Пошто је и мој рад у библиотеци морао да добије другачији ток од кад је промењена директорка, решила сам да искористим своју мотивисаност за тему и напишем попис типова директора у односу на библиотеку и библиотекара. Обрадићу те податке и спремићу прилог за електронски часопис Школски библиотекар за шаљиву рубрику "И библиотекари су људи".

Молим све који нешто знају о томе да ми напишу какав је директор у њиховој школи у односу на рад библиотеке! Било би ми од користи да се наведе конкретна ситуација која илуструје ставове, мишљења и однос директора према библиотеци, професији библиотекара, значају радног места, књигама, читању, ученицима, новинама у раду библиотеке, информационим технологијама, знању...  

У мојој школи директор поштује рад библиотеке и нас библиотекара. Подржава наше идеје и активности, поклања књиге библиотеци и подстиче друге  да то чине. Мислим да не морам да набрајам више конкретних ситуација, ова говори довољно. Ми смо део школе и таква атмосфера још више подстиче мој рад.
Форумску поруку уредио је Снежана Драгичевић сеп. 28 '12
Гордана Лукић сеп. 28 '12
И у мојој школи је сада слична ситуација,задовољна сам сарадњом са садашњим директором, али није увек било тако. Уколико може нешто да значи, могу да опишем пар ситуација са једним од ранијих директора.
модератор

Пуно хвала и Снежани и Гордани на одговору.

 

Гордана, много би ми значило да ми опишете баш тог другог директора, пошто ми треба лепеза различитих типова директора. То не мора бити тренутни директор, него и бивши директори, чак може бити описана ситуација коју вам је неко испричао о свом директору, само да је истинита. Хвала унапред свима.

Као што сам рекла сада и у време предходне директорке стање је изванредно.Пре тога ,што наш народ каже поменуло се ,не повратило.Сада са задовољством долазим на посао и са уживањем радим.У то време,а трајало је 6 година ,свакодневно сам била под стресом јер нисам знала шта може да се догоди када дођем на посао.У то време сам радила са непуним радним временом али њега то уопште није занимало и није хтео да било шта предузме како би се то променило.Није хтео да ме пријави на обуку за професоре грађанског васпитања,а послао је колегиницу која је у то време имала 2 месеца до пензије.Већу количину књига је купио само једном да би добио још пола радног времена за библиотекара и то наравно не за мене,већ да би обезбедио посао за свог човека који у то време није ни радио у школи.Наравно,све потребне припремне послове да би то могао да добије сам урадила ја,од пописа књига,па надаље.Није било најнеопходнијег  за рад у библиотеци.Нисам имала ни инвентарну кнјигу а камоли било шта друго.Веома често су се дешавале ситуације да виче на мене и вређа ме чак и пред ученицима.Увек је говорио да библиотекар нема шта да ради па ми је давао да радим разне послове које су иначе требали да раде људи које је он довео у школу како би им олакшао и како би они могли раније да изађу са посла.Мени је наређивао да радим дуже од законом прописаног радног времена,а када сам му ја показала шта пише у закону бацио ми га је у лице уз коментар да то за њега не важи.Књиге које су потребне за библиотеку сам набављала уз велике проблеме,није било планске набавке,већ је тај новац користио за набавку књига које су биле потребне њему или његовим пријатељима.Примера ради ,купљен је електротехнички приручник за факултет јер је син његовог тадашњег помоћника студирао електротехнику.Какве везе има што је то био скуп уџбеник,а ми радимо у економској школи па нам уопште није потребан.Инвентарну књигу ми је купио тек после надзора из Народне библиотеке када су му они то наложили.Ту је била једна занимљива ситуација.Кренуо је он колегиницама из Народне библиотеке да објашњава како он ради пуно ствари уместо мене ,ето на пример он набавља књиге.На то му је  једна од њих одговорила да је то баш лепо,јер он изгледа разуме колико ја имам посла па хоће да ми помогне.Наравно,није схватио да је била саркастична.После тога нисам могла да дођем до рачуна по којима су плаћене књиге да бих их уписала у инвентарну књигу јер је он мислио да ја то тражим како бих контролисала колико он и на шта троши новац.Ја сам се баш расписала.Нисам знала да је још оволико горчине и после толико времена остало у мени.Надам се да ће вам нешто од овога помоћи.Велики поздрав од Гоце
модератор
Драга Гоцо,

баш сте се напатили. Знам како изгледа кад се у школу иде са каменом у стомаку и балванима око ногу. Пуно Вам хвала и слободно ми напишите све чега се сетите. Све ове ситуације су ми драгоцене и пронаћи ћете их у прилогу који будем написала за Часопис.

админ.
Славица Јурић окт. 11 '12
"Лепа" тема, Зорице. Нажалост или на срећу, ја не могу да кажем да да имам конкретних проблема, који нису везани за себе саму, а склона сам да  објашњавам проблеме овако - промени себе, па ће се променити и други. Увек на крају мислим да сам за такав третман или неко стање и сама крива: нисам имала довољно такта, снаге, аргумената, упорности... нарвно, одговорност је и до других, али њих не могу променити, себе могу. Кажу, најтеже је себе променити.
Третман библиотека уопште у неписменом друштву (а наше је ем неписмено, ем корумпирано) је лош чак и кад нико никог ме малтретира илити излаже мобингу. Зато што у неписменом и корумпираном друштву сваки облик култивисаности, културе, прогресивних идеја... гледа да се угуши. Зато што у неписменом и корумпираном друштву на позиције на којима се одлучује долазе неписмени и некултивисани људи који гледају само своје уске и лактарошке интересе. Зато што неписмено и корумпирано друштво убија вољу и мотивацију оних који нису неписмени и корумпирани... 
Зорице, одлична Вам је идеја!
За почетак, упишите: незаинтересован, необразован, нехрабар.
Кад сварим ово што је Гордана написала, јавићу се.
П.С. Гоцо, Гоцо, шта ти је ово требало да нас подсећаш, било - не повратило се.
модератор
Хвала Славици и Слађани на укључењу. 

Славице, слажем се потпуно са тим ставом да само себе можемо да мењамо, али... То би било слично као кад бисмо сваком детету рекли: Дете, пусти маму и тату, имаш своју главу и свој пут, они не могу утицати на тебе и твој успех, ако ти не дозвољавају да имаш изборе и да се покажеш, гледај да промениш себе и све ће бити у реду. Директор има обавезу да одлучује,а да ли исправно одлучује, то је друго питање. 

Знам и верујем чврсто да много зависи од библиотекара и вероватно да је разлог сваког дизбаланса у недостатку знања, самоуверености, упорности, храбрости, и можда лудости. Као илустрацију пишем причу о својим директорима.

Директор бр 1: Жена (психолог, радила као професор у средњој школи), енергична, непоколебљива, борбена, културна, женствена, верује у образовне методе, покреће цео колектив којекаквим новинама, захтевима, законима. Пошто је библиотека била у некој подрумској просторији, издејствовала је средства да се догради библиотека у поткровљу, фантастична, пространа, осветљена. Библиотекар није имао ту никакав утицај јер је све она смислила као жена која зна вредност и значај библиотеке. Стално је обилазила радове, надгледала премештање књига, доносила ми понуде, предлагала активности.

Директор број 2: Мушкарац,(учитељ) пред пензију, уображен, воли да попије, скраћује радно време библиотеке на 40% да би остатак новца пребацио у школску касу, не улази у библиотеку, купује књиге које му секретарка каже.

Директор број 3:Мушкарац средњих година (техничко предавао), добричина, задивљен неким женама, библиотеку обилази зато што му је то директорска дужност, увиђа недостатак радног времена библиотеке која ради само 40% и повећава га на 100%. Рационално троши за књиге, слуша шта библиотекар жели и планира, помаже колико може, не очекује од библиотекара стручну помоћ.

Имам још четири различита примерка. Наставак у следећем посту.


Форумску поруку уредио је Зорица Смиљанић окт. 12 '12
Гордана Лукић окт. 12 '12
Видим да се дискусија распламсава.Писањем сам само хтела да помогнем колегиници око чланка.Колико је све што сам написала тачно најбоље вам говори Слађин коментар јер она добро зна о коме говорим пошто радимо заједно.


П.С.Слађо,потпуно си у праву,више га нећу помињати,било-не повратило се.

модератор
Мира Меглић окт. 19 '12
- Директори по политичкој линији - било је и таквих. Са једног директорског места иду на друго...за њих се увек нађе одговарајућа фотеља...у некој школи... и тако, у пензију оду са већим просеком. Та чињеница је много битнија, него резултати.За библиотеку су учинили само оно што је било неопходно, ако је стигла нека наредба.

- Директор који чува место у библиотеци, када му истекне мандат. То су тек бисери! До тада се сналазе. Библиотеку држе са пола радног времена и погодним кадром, који може склонити, када дође време.

......

Биљана Лукић нов. 15 '12
Недавно сам предложила да организујемо предавање за наставнике и представнике Савета родитеља, иницијатива школског библиотекара, на тему "Породица и школа" и као предавача позовемо православног публицисту и књижевника, професора,  Владимира Димитријевића који је иначе и члан Савета родитеља. Речено ми је да се обратим Школском одбору за мишљење и дозволу. Учиним како ми је казано и ево резултата: "ко је то потписао", "што се није он обратио директору", "јел то акредитовано" "ипак је он у Дверима", "да не прича нешто против локалне самоуправе", "нека се он јави директору да се договоре"... А он нама треба, а не ми њему, ко је компетентан да цензурише слободоумне људе, плашимо се паметнијих од себе или пак оних који мисле различито. Нека директора, он се штити и плаши, али до директора, а колеге у Школском одбору, а ширина уска...  
Форумску поруку уредио је Биљана Лукић нов. 15 '12
админ.
Славица Јурић нов. 16 '12
Не могу да верујем. Па, Димитријевић вам је најплоднији публициста у новије време! Можда да сте звали неког из ел-би-џи-ти популације? Лакше би прошло. :) Биљо, ја бих ти саветовала да следећи пут доведеш заједно неког ултра-левичара, неког хаос-либерално-демократског и најнормалнијег десничара какав је Димитријевић, па да има за свачији укус. :)
Весна Гошовић нов. 16 '12

Ево и мог малог прилога Зоричином "оговарању" директора. Однедавно сам схватила да се међу дотичнима полако идентификују будући школски библиоткари. Нисам сигурна који би редни број био, али би назив могао да буде Директор који планира да постане школски библиотекар (кад му истекне мандат/истекну мандати, наравно). Шта ће то значити за развој школског библиотекарства у нас, остаје да видимо.

Има још један тип директора. То је онај који лично не цени нарочито посао библиотекара и не труди се да допринесе развоју библиотеке, не свраћа у библиотеку јер нема времена за то (зато што је заузет важнијим стварима), али уредно, сваки пут, доведе госте (из МПС, из ЗУОВ-а, из локалне заједнице) да се похвали уређеношћу и функционалношћу школске библиотеке.

Морате бити члан групе да бисте писали поруку.