Студијске посете | Форум

Претходне школске године, у оквиру инклузивног пројекта за који је школа конкурисала, једна од активности била је посета инклузивној основној школи. Одабрали смо једну од школа са списка и заказали посету.

Од те посете сам много очекивала, а пре свега ме је занимало да видим како учитељи и наставници реализују наставу у одељењу у коме се налазе и ученици са посебним образовним потребама. Нажалост, жеља ми се није остварила, јер смо добили само штуре информације (уз кафу и колаче) и пример припреме за час. Речено нам је да студијска посета не обухвата присуство часовима. Касније сам сазнала да је присуство наставним часовима било саставни део посета другим инклузивним школама.

На крају ми није била јасна сврха ове посете, јер циљ који је био планиран није остварен.

Да ли још неко има искуства (позитивна или негативна) са студијским посетама школама? Да ли је приликом студијских посета довољна само вербална размена искустава?
Моја школа има сасвим супротно искуство. Наиме, у оквиру  DILS-a у нашој школи је у току реализација пројекта "Учим, разумем, прихватам, подржавам". Једна од планираних активности је и студијска посета модел школи.  Група наставника, директор и стручни сарадник су посетили школу "Милутин и Драгиња Тодоровић" у Крагујевцу. Ја нисам била део те екипе, али су нам колеге пренеле своја сазнања и изнели саме похвале везано за пријем и оно што су у тој школи сазнали. Донели су и пуно материјала, слика, иидеја, тако да је од те посете, заиста вишеструка добит.
Ја јесам била члан тима који је посетио школу о којој сам причала и имали смо обавезу да пренесемо искуства осталим колегама у школи. Са тим смо имали проблем, јер смо добили јако мало информација, тако да смо презентације допуњавали неким својим идејама и раније стеченим знањем.

Не разумем како је могуће да свака школа модел ради на своју руку и питам се да ли постоји неки општи програм за студијске посете (некакве смернице, које све активности морају бити укључене и сл).