Писање страних речи - Српски за средњошколце

Информације о групи

Српски за средњошколце

Група је оформљена за професоре српског језика и књижевности запослене у средњој школи,као и оне који воле језик и књиге.
Придружила сам се овој групи , иако нисам професор српског језика, јер имам проблем. Мучи ме писање страних речи. Јуна сам имала матуранте , електротехничаре рачунара, и писала дипломе пуне стручних назива и скраћеница. Писала сам их латиницом у изворном облику ( рецимо : Symbian оперативни систем). Лично мислим да тако треба. Међутим видим да се иде на то да се све пише ћирилично, што ми некако не иде . Зато тражим ваше мишљење или неку информацију о томе.
Форумску поруку уредио је Јасминка Милосављевић окт. 7 '12
Да ли стварно нико од чланова групе не може да ми одговори ? 
Марина Панић окт. 18 '12
По Правопису (од кад постоји Правопис) стране речи се траскрибују на српски језик, дакле, пишу се српским писмом на српском језику ( пиши као што говориш). Хрватски језик има етимолошки правопис, па се код њих речи пишу онако као и у изворном језику, али у српском НЕ. Дакле, то је симбијан платформа (ма колико Вам то сметало или парало уши). Уколико сматрате да бисте морали да ипак употребите и оригинални назив, учините то,. али искључиво поред српског назива и то у загради.
Надам се да је било јасно и да ми опраштате што нисам одмах одговорила?

Хвала , на одговору,без обзира што мало касни :).

У међувремену сам ту тему покренула на семинару за комуникацију. Тамо сам добила мало исцрпнији одговор од Славице Јурић. Ситуација ми је мало јаснија али очигледно је то "врућ кромпир " . Волела бих да се и остале колеге укључе и дају своје мишљење.

Форумску поруку уредио је Јасминка Милосављевић окт. 18 '12
Марина Панић окт. 20 '12
Ту нема "мишљења". Правопис је закон по коме се пише српки језик. Због тога што смо и имали толико "мислилаца" дошли смо у овакву ситуацију да нам цео софтверски пакет и стиже само на страном језику. Добила сам скоро трлрфон од МТС на којем је софтвер на ХРВАТСКОМ. Није свеједно, или бар, не би смело да буде!
Морате бити члан групе да бисте писали поруку.