Идеализација стварности вс. критичко мишљење | Форум

Некако ми се у овим дискусијама  развила мисао да је парадигма била утопијска још у тренутку њеног настанка. 


Ако то сада оставимо по страни, хајде да мало поразговарамо о овој теми. Два су повода:


1. Погледајте последњи филм Бреда Пита Светски рат зет у којем се ескплицира тзв. десети човек (лако се изгугла). Наиме, повод је израелска држава и њен опстанак далеких 1980 када нико није веровао да прети ратна опасност. И тада је настала метафора или концепт ДЕСЕТИ ЧОВЕК. када девет људи тврди једно и апсолутно је сигурно у то, десети ИМА ОБАВЕЗУ да се не сложи и да понуди алтернативну ХИПОТЕЗУ макако она била невероватна (у филму, израелска држава добија једноставну поруку ЗОМБИ и док је сви тумаче метафорично, једна човек, десети човек је тумачи БУКВАЛНО, као опасност од напада правих зомбија и предлже изградњу бедама који ће, испоставиће се, одбранити народ и државу.


2. Чувени амерички бизнисмен између два рата Алфред Слоан (председник Џенерал моторса) прекинуо је састанак управног одбора у тренутку када су се сви сложили око неке теме и рекао да му до сутра (о)смисле бар једно мишљење, хипотезу, став који је супротан. (Лако ћете изгуглати оригинал Слоанових речи.)


У времену невероватне медијске пропаганде сваке врсте, мени ове две ствари савршено звуче.


Форумску поруку уредио је Вукашин Б. Васић феб. 27 '15
Претпоставимо да ученик у тематској јединици у којој је поменут "одрживи развој" постави питање шта се догађа са српском економијом, да ли се она развија и да ли се развија одрживо. Ако је одговор потврдан, који су аргументи. И обрнуто, ако је негативан, који су аргументи. (Врло мало је вероватно да ће питати али хипотетички).


Шта предлажете да се одговори ученику на овако критички постављено питање? 


ПС Ублажио сам питање до крајности. Реакао сам ПОМЕНУТ, а не обрађиван, и рекао сам ОДРЖИВИ РАЗВОЈ, а не парадигма о одрживом развоју. Разлика је јасна, бар с енадам.

Помоћ пријатеља: ако нисте стручни и не знате о чему говорите, бежите од"одрживог развоја". Деца ће порасти, неки ће можда и сазрети па ће схватити какво им је било образовање.

Форумску поруку уредио је Вукашин Б. Васић март 6 '15