Утопијска парадигма о одрживом развоју и економија судњег дана | Форум

На вебинару је било поменуто име професора др Радмила Пешића, мога друга, пријатеља и колеге (још са студија). Професор Пешић је сасвим сигурно један од водећих експерата у овој области (ако не и водећи :) )


Професор Пешић у свом раду Одрживи развој, Економика животне средине и природних ресурса (2012. или раније, ППТ ми је на рачунару тако да не могу да кажем тачну годину) каже:


"Ipak, daleko najznačajniji korak u razvoju ekonomske teorije dvadestog veka predstavljala je pojava knjige "Zakon entropije i ekonomski proces" autora Nicholas Georgescu-Roegena (1971). Utemeljeni novi pogled Georgescu-Roegena, zasnovan na termodinamičkim konceptima, doživljava  dalju razradu u delima Mirowskog (1989), a kasnije Bearda i Lozade (1999)" и додаје "Osnovna poruka Georgescu-Roegena kaže da zakon entropije, zapravo, osuđuje civilizaciju na opadanje, kada se sve zalihe visoko organizovane materije-energije, tj. niske entropije, potroše. Jedino što čovečanstvo može racionalnom akcijom učiniti jeste da odloži taj trenutak, tj. da tempo porasta entropije na Zemlji bude što sporijи" (истакао ВБВ).


Пошто је ово академски форум, непотребно је објашњавати овај цитат. 


Закључак


С обзиром да сам еконмиста и о законима термодинамике не знам ништа, у то нећу да се мешам. 


Оно што, као економсита,  знам са апсолутном сигурношћу је да је утопијска парадигма о одрживом развоју можда једна од најмрачнијих цивилизацијских ствари новијег времена и да њена промоција неумитно и са убрзањем гура цивилизацију у пропаст. То није никакво предвиђање, засновано на личном осећају или било којој врсти догме. То следи из сазнања економске науке која признају СВЕ мејнстрим теорије. Што би рекли кладиничари, 1/1. 


ПС како рече једна колегиница, извињевам се што не цитирам име, мрачим. :)


Форумску поруку уредио је Вукашин Б. Васић март 1 '15
Још један апел. Датум ДАНАС (10.3.) Аутор професор Сакс, једна од водећих академских фигура у овој области

Наслов: Одвајањем економије од природе слепо срљамо у трагедију. Објављено у Гардијану

Jeffrey Sachs: ‘By separating nature from economics, we have walked blindly into tragedy’
Кратак коментар на блогу


Заиста, како је то могуће да после 23 односно 28 година, цивилизација НИЈЕ СПРЕМНА за парадигму. Зар нисам писао да је то утопија? 


Који разлог професорСакс истиче као основи? Раздвајање економије од природе. Па зар нисам досадио свима и себи истичући да се прво питају ЕКОНОМИСТИ, да је ово суштински ЕКОНОМСКО питање па онда свако друго?


Можемо ми ћаскати овде. Али наука и струка су неумољиве. Са децом се не треба играти. Јер ће нека сазрети кад одрасту.

Форумску поруку уредио је Вукашин Б. Васић март 10 '15