„Подстакнимо солидарност"- међународна сарадња | Форум

модератор
Академија средњеевропских школа позива наставнике и ученике да осмисле и спроведу нове пројекте, у сарадњи са међународним партнерима. „Подстакнимо солидарност: Бринимо о другима и делимо оно што имамо!“ је тема овогодишњег конкурса прекограничних школских пројеката. Предлози пројеката се могу послати у периоду од 15. јануара до 15. априла 2015. године. Школе које буду представиле најбоље пројекте освојиће вредне новчане награде. 

Проналажење партнера

Форумску поруку уредио је Марина Радисављевић март 2 '15
Остао ми је нејасан начин како нпр. ја, као наставник, могу да пријавим школу за овај пројекат. 


Ови пројекти су сјајна ствар! Моја школа је пре две године учествовала у пројекту "Geography and Me". Долазили су нам предавачи, наставници географије, који су ученике упознали са неким америчким државама, а потом организовали два нивоа такмичења у виду квизова. Наш ученик је у конкуренцији више школа из Србије освојио прво место и био гост америчког амбасадора, обишао амбасаду, добио новчану награду и таблет. Сва деца су била одушевљена. Прошле године смо учествовали у пројекту Italian-Serbian Partnership, који је био замишљен тако да се ученици 8. разреда путем електронске поште дописују на енглеском језику и пишу о обичајима својих земаља, али то баш нешто и није заживело. Одустали су након два таква покушаја, можда баш због обавеза око завршног испита. 
Лепо замишљено.За мене је и оваква врста информације сјајна ствар. И тема је веома занимљива &Подстакнимо солидарност&.За сада нисам спремна за најбољи пројекат.
Форумску поруку уредио је Сузана Стојадиновић Павловић март 16 '15
Vrlo zanimljive ideje i pruža mogućnost školama da popkažu svoju kreativnost i želju učenuika da pokažu znanje i inovacije. Ja bih želio da prijavim JUOŠ ,,Pavle Žižić'', Bijelo Polje, ali ne znam kako, pa bih Vas molio da mi napišete na emailu poruku o svemu šta treba da uradim. Moj email ja ljubisabp@t-com.me

Цитат од Наталија Диковић Остао ми је нејасан начин како нпр. ја, као наставник, могу да пријавим школу за овај пројекат. 


Драга Наталија,

процес је врло једноставан. Идите на http://www.aces.or.at/partnerfinder и кликните на наранџасто дугме Register / Login. Отвориће се формулар у који треба да упишете податке о својој школи. Када упитник попуните, ваша школа ће се појавити у списку школа које траже партнере.

Весна Гошовић март 13 '15
Тема јесте лепа и довољно широка. Поделити се може све, а знање нарочито! Падају ми на памет различите идеје, али се питам, баш као и Наталија чини ми се, да ли је све баш тако једноставно као што изгледа на први поглед. 

Наиме, може ли наставник тек тако пријавити школу, а тиме и неке евентуалне ученике које има у виду? Ваљда би требало да постоји неки претходни поступак, у смислу информисања школе (директора), тражења одобрења и подршке родитеља ученика. 

Форумску поруку уредио је Весна Гошовић март 13 '15
Славка Чичак март 13 '15
Један наставник не може ништа сам урадити. За пројекте је потребан тим. За родитеље нисам сигурна, у мојој школи без сагасности родитеља не објављујемо ништа јавно што је везано за ученике. 
Ирена Лилић март 13 '15
Ови пројекти свакако могу бити корисни. Идеја је интересантна и инспиративна, али као и друге колеге сматрам да ја као јединка не могу представљати школу. А што се тиче ученика и ми не смемо да објављујемо ништа јавно везано за њих без сагласности родитеља. Тема ми се јако допада. Могу само да замишљам каква су искуства, али за све треба време. По мени је ово озбиљна ствар.
Славица Прпа март 13 '15
Схватила сам да то никако не ради један наставник, већ је и пожељно да се укључи више различитих предметних наставника, а да се овај један који пројекат пријављује разликује од осталих само по томе што је особа за контакт. Исто тако, чини ми се да пријављивање није обавезујуће и да је могуће разговарати са родитељима и ученицима тек након што се пронађе партнер и утаначи пројекат. А да је ствар озбиљна, јесте - на листи Ацесових патнерских држава налази се и Косово.
На блог Вебинар клуба http://vebinar.zajednicaucenja.edu.rs/2015/03/39.html постављена је презентација у којој можете пронаћи део у коме Марија Крнета објашњава шта је потребно и ко је одговоран.

Мислим да је најбоље да се, пре пријављивања школе, консултујете са директором, а тек када пронађете партнера обавестите Школски одбор и Савет родитеља. У крајњој линији, процедура није ништа другачија од оне када желите да реализујете међушколски пројекат са партнерском школом из другог краја Србије.

Поштоване колеге, сматрам да је оваква размена искустава веома битна како би успели да сазнамо како да, кад нам се укаже прилика, аплицирамо за неки пројекат и не само аплицирамо, него и да га реализујемо. Моје је мишљење да ипак без обуке за писање пројеката неће бити неког успеха. Могу вам рећи да сам пре десетак година лично покушао да реализујем  један пројекат  из ''Програма прекограничне и транснационалне сарадње''. Односило се то на програм МИР 2, CARDS – суседски пограм Бугарска – Србија. Требало је пронаћи школу-партнера у Бугарскоја затим испунити одређене обавезе. Партнера сам лако пронашао јер је и друга страна била јако заинтересована. Програм је између осталих имао и ове циљеве:

          унапређивање и јачање сарадње са институцијама суседних земаља, како на централном тако и на локалном нивоу;

          промоција ЕУ интеграција на целој територији Србије а посебно у пограничним, депопулисаним подручјима.

У почетку је то ишло доста добро, чак је одређен буџет, позитивно оцењена одрживост пројекта, али је касније стало, било је одређених потешкоћа и време је истекло. Није имао ко да ми помогне у одређеним ситуацијама и успех је изостао. Зато подвлачим да је обука неопходна или пак да имате доброг сарадника.


 

Koje su konkretne teme za projekat? Da li ce direktor i ostali podrzati projekat? Mnogo pitanja bez odgovora.
Исто као и колега Слободан Ранђеловић сматрам да је за писање пројекта  било које врсте потребна велика количина знања из различитих области науке.

Без обуке  за писање пројекта слажем се са колегом &неће бити неког успеха&.

Маријана Вељић март 16 '15

И ја се слажем да је за вођење пројекта неопходно да чланови пројектног тима буду компетентни, спремни на акције, анализе, усаглашени ка заједничким вредностима, како би одговорно реализовали циљеве и задатке пројекта као заједничке визије, уз константно самовредновање. Нисам имала прилике да учествујем у неком међународном пројекту школе у којој радим, јер нисам довољно обучена за то. Чини ми се да је у оквиру процеса пројектног планирања некако најлакше аплицирање и евалуација, а ток од иницијације, преко разраде и реализације веома напоран, захтеван у смислу знања, искуства, снаге воље у решавању тешкоћа и  самог проблема. А што се тиче бриге и солидарности, срећу треба посејати и поделити је са другима.

Ана Павловић март 16 '15
И ја сматрам да су пројекти јако корисна ствар за школу, нарочито уз добар тим и међусобну сарадњу. По мом мишљењу, треба радити на промоцији људских права, као и унапређивању дигиталне, научне и медијске писмености.
Да ли би особе које су учествовале у пројектима поделиле са нама нека искуства у писању и стварању пројекта? Не мислим да откривају своје нове идеје, него нешто већ виђено и проверено.