Такмичења - Србисти ОШ

Информације о групи

Србисти ОШ

Група намењена наставницима српског у основним школама
админ.
Славица Јурић март 25 '12
иако сам се одавно измакла из наставе, и данас кад се сетим пролећних такмичења прође ме нека трема. С једне стране ми је било лепо радити с пробраном децом, пружати им више и боље, извлачити из њих максимум. С друге стране, такмичења су ми била и врло непријатна. Основни узрок непријатности су колеге које су такмичења схватала као питање живота и смрти, свађали се с колегама око бодова, попреко гледали успешне и сличне одвећ људске реакције. Непријатност је повећавала и амбициозност питања на тестовима, нетачни или дискутабилни кључеви решења. Да ли се нешто у међувремену променило?
Ана Милуновић март 30 '12

Још оне године када ми је син био шести разред и први пут отишао на такмичење из физике, моје мишљење о нашем такмичењу се променило из корена. До тада сам била готово сурова у раду с децом, тражећи све теже и теже задатке, радећи с њима кад и где год се могло и није могло, и – било нам је лепо. Ђаци који желе да се такмиче, доживљавају тај рад једнако дивним као и ја.

Међутим, када сам те године видела тестове за физику, као и начин бодовања, све ми се окренуло. Постављена формула = бодови, израчуната рачунска операција = бодови, сваки корак = бодови! А, МИ!!! Једна запета = нула бодова!!!

Ове године на Скупштини Друштва питала сам Бошка да ли би наш тест могао да носи другачије бодовање. Прво ме није разумео. Мислио је да мислим на спуштање критеријума. Када сам му, једва, објаснила да тражим тест са 100 бодова, рекао је: ,, Од када постоји такмичење за 20 задатака добија се максимално 20 бодова. Нисам ја тај који ће то да мења!“ Зато наша деца која имају знање буду кажњена за сваку грешку, а не награђена за рад.

Зато, сада, децу не зовем на такмичење. Кажем им да рационално одлуче – где ће боље проћи. Српски вежбамо из чисте љубави. А, ако неко ,,прође“, још боље!

Сутра идем са својим ученицима на Окружно такмичење,те ћу пренети свежа искуства. Пошто је средњошколаца мање,прошле године је било нервозе,али су расправе изостале ,јер није нас било много заинтересованих.На срећу!
Колегиница која предаје историју ми је објаснила како функционишу њихова такмичења: области су од разреда до разреда, а не све. Посебно не оно што није у плану и програму за тај разред (што се код нас рачуна у додатни рад). Требало би на нивоу општинског актива покренути иницијативу да се промени бодовање и  области које су обухваћене такмичењем. Да можемо да се договоримо и делујемо заједно, да тражимо сви да услови такмичења буду другачији, ни господин Сувајџић не би могао тако лако да одбије нове захтеве. А крајње је време да се нешто промени. Чак и у Зимском семинару, зар не?
Покренимо! Ја сам, што је до мене било, покренула колеге у Краљеву да се организујемо као Подружница Друштва. Уколико бисмо сви имали исте захтеве - нешто би се променило. Овако, Александар Милановић седне и смисли задатке, а наша деца губе драгоцене бодове на ситницама. Суштинско знање не буде проверено. Да ли је он радио критеријумске задатке, или чуо нешто о томе? Изашли су из наставе ко зна када, или никада и нису били. Зато нам је и програм такав. Учимо децу ономе што им, у пракси, мало када затреба, осим ако не упишу Филолошку гимназију
Ја сада радим са децом која не иду на такмичења и чији је ниво знања низак, јер им је српски ко зна који по реду језик који уче, само не матерњи, али сам некада водила децу на такмичења и имала иста искуства као колегиница Славица. Већ шест година намам контакта са такмичењима, али се, колико видим, ништа није променило. И увек је проблем српски. Одједном ни математика више није страшна, него је страшан МАТЕРЊИ језик. Ужас! Подржавам све иницијативе за промене и молим вас да ми кажете ако икако и ишта могу да урадим у корист свих нас. Велики поздрав свима!
Кад ми неко помене такмичење из српског језика, коса ми се дигне на глави, јер сам одавно схватила да ту нико не жели да ученици још више воле српски језик, него да и оно мало симпатија које су преостале, скроз затремо! Што би неко ишао на такмичење из српског и с муком се изборио за пролазност на следећи ниво такмичења, кад са много мање труда и неправде у вредновању, може то да постигне на такмичењима из других предмета?! Шта ће му окружно из српског, кад може до републичког из географије или историје...Не кажем да је тамо лакше, само је много праведније. А онда, погледајте шта објављују Друштва на својим интернет странама. Друштво за српски језик рекламира збирку тестова, која је сваки пут целовита, а никад нема допуна тестовима из претходне године, а на сајтовима др. Друштава лако се може доћи до тестова из претходних година, па има пуно линкова који повезују са темом којом се бавимо...Има још пуно тога што бих рекла, али нека ово буде довољно за почетак, иначе сам писала о томе на свом блогу Српски лако. Позивам Вас да се придружите у креирању садржаја на њему, ако не уређујете сопствени, јер само удружени можемо нешто да променимо - и у настави, а и у односу деце, родитеља, министарства, Друштва...према нама. Поздрав! :)
Верица Арула сеп. 27 '12
Давно је прича заподенута, али њена епска актуелност ми дозвољава да сада нешто напишем. Волела бих да бројност оних који желе лепше, афирмативније и праведније такмичење из српског језика надјача оне који га сада креирају. Можда је ово прави тренутак јер иде нам Зимски семинар у сусрет. Колико год да сам се трудила да мотивишем децу, имала сам осећај да их варам. Решења задатака су се косила са оним чему сам их учила, нисам имала право објашњење за кључ који је понудио састављач... Одустала сам од такмичења јер желим да воле и негују свој језик, да виде у њему живот и трагају за њим. Сигурно да постоји начин да се нешто покрене.
Татјана Попов сеп. 29 '12
Од када радим овај посао, тестови на свим нивоима такмичењима, решења задатака, однос колега (међусобно надметање), увек су актуелна тема. Не могу да кажем да ми немамо проблема, али смо се ,,ујединили'' и разговарамо, договарамо се.Актив наставника српског језика функционише, имамо председницу која нас окупља пре и после свакога такмичења,састајемо се  када треба да ускладимо ставове (посебно од када су уведени стандарди) и једни другима помажемо тако што анализирамо задатке које дајемо ученицима, обавештавамо једни друге о семинарима које смо похађали, препоручујемо литературу и уџбенике.

 Пре него што почне такмичење , комисије погледају задатке и решења, па, ако има недоумица, позивамо дежурног у Београду и решавамо дилему. Није ово прича са друге планете, није ни код нас све идеално, али сарађујемо, без обзира из које смо школе. Ова сарадња има смисла јер сваке године неколико ученика из Зрењанина и околине учествује на Републичком такмичењу (и освоји једно од прва три места). Сарадња је једини начин да нешто покренемо. 

Маја Радоман сеп. 29 '12
Већ сам једном коментарисала ову тему, али како рече колегиница епска актуелност на делу :) па морам опет да се јавим.

Сви се слажемо да се много тога треба мењати, хајде да говоримо о конкретним иницијативама, јер се овако на форумима соколимо, а кад треба стати пред Бошка и остале Југовиће редоим, сви јунаци ником поникоше... :)

Да пишемо петицију, правимо удружење србиста, предамо захтев Друштву или Министарству? ...

Марија Илић сеп. 30 '12
Поштоване колегинице,

апсолутно се слажем са свиме што сте до сада изнеле.Ако идаље будемо савијали главу матерњи језик ће заиста постати предмет који ће изгубити своје такмичаре.Можда би удружење србиста било јако добро решење јер само удружени можемо решити овај проблем.

Поздрав свима

Марија Илић

Верица Арула окт. 2 '12

Добро, како се то ради? Како покрећемо иницијативу, оснивамо удружење, пишемо петицију, шта год?

 

Нудим основу за струковно удружење наставника српског језика у Србији. Разговарала сам са Јасмином (координаторком за град) и предлажем свима да кренемо са радом  на адреси http://srpski.wall.fm. То је нова платформа за рад наставника српског језика.

Прикључите се.

Маја Радоман јан. 7 '13
Покушала сам да се пријавим, не пролази мејл за верификацију. Помозите! :)
Majo, ваш је мејл завршио код мене у спаму, компјутер тврди да адреса не постоји.

Пробајте поново.

Поздрав,

Маја

Ту сте, на сајту.Биће још ту техничких подешавања.

Позивамо све, да се договоримо око свега што нас мучи.

Срећни празници и да кренемо успешно!


Маја Радоман јан. 14 '13
Срећни празници! Хвала, надам се и ја успешном раду! :) Поздрав!
Иван Лазић март 21 '13
Видим да група и форум нису баш најактивнији. Оштинско такмичење из српског језика се завршило уз мноштво примедби на кључ теста, али и задатке. 13. априла је окружно такмичење на које се пласирало троје мојих ученика. У основним школама је покренуто и ново такмичење тзв. Књижевна олимпијада. Организатору такмичења из српског језика сам послао протестно писмо те ћу га копирати овде, које су, наиме, опште примедбе на тест и решења:
Прилози:
  Protestno pismo.doc (27.5Kb)
 Да додам свему овоме још и то да нам онда ,,великодушно" спусте праг пролазности, опет нас скупе на гомилу да се заједно са својим ђацима ишчуђавамо и на следећем нивоу.
Иван Лазић март 23 '13
Слажем се, добио сам одговор да не могу да уваже моје примедбе ( од којих се једна односи на кључ теста у којем је тражено да се подвуку прилози у компаративу, а као одговор се тражи и прилог МНОГО што је бесмислено , а чак сувишно објашњавати зашто) Но, иако се примедбе " нису могле" уважити , критеријум је спуштен. Смешно. С једне стране понашање Друштва за српски језик ( да их не именујем) је инфантилно јер грешке могу да се "омакну" и оном ко ради одговорно и савесно, а оставимо по страни чињеницу да они не раде нити савесно, нити одговорно...
Морате бити члан групе да бисте писали поруку.